Du behöver

Kroppkakedeg:

1.5 kg potatis helst King Edward
salt
2.5 st ägg
3.5 dl vetemjöl
vitpeppar lite

Fyllning:

(dubbla receptet om ni även vill ha fyllningen som tillbehör)

150 g fläsk rimmat
150 g skinka rökt
6 msk lök hackad gul
1.5 tsk kryddpeppar
smör för stekning och skirning
lingon färska eller rårörda

Gör så här

1
1. Koka potatisen i 2 tsk salt per liter vatten tills den är nästan färdig. Ta genast upp den ur vattnet och pressa den medan den ännu är varm.

2
Blanda ned ägg, mjöl, vitpeppar och ca 1–1½ tsk salt. Det skall vara så mycket mjöl att det går att forma bullar.

3
Skär fläsk, skinka och lök i ytterst små bitar. Bryn fläsket och löken i rikligt med smör i en stekpanna, tillsätt skinkan mot slutet. Krydda med kryddpeppar.

4
Forma 18 bullar av degen. Gör en fördjupning i varje och fördela fyll-ningen, nyp ihop kanterna på bullen över fyllningen. Platta till kroppka-korna. Koka några i sänder utan lock i lättsaltat vatten tills de flyter upp. Sjud därefter ytterligare 5 minuter. Ta upp med hålslev och låt kallna. Stek upp i smör tills de är varma och gyllenfärgade.

5
Servera med skirat smör, rårörda lingon och den överblivna fyllningen.

6
Tips! Kroppkakorna blir bara bättre om de kokas dagen före och sedan får vila i kylen tills det är dags att steka upp dem innan inmundigandet, vilket även ger mer tid tillsammans med gästerna.