Du behöver

  • 25 g jäst
  • 4 dl vatten
  • 1 msk majsolja eller rapsolja
  • 1 msk sirap valfri sort
  • 2 tsk salt
  • 4 dl grovt rågmjöl
  • 1 dl sesamfrön
  • vetemjöl ca 7 dl

Garnera med:

1 st äggvita
2 msk vatten
0.5 dl rosmarin torkad
1 dl sesamfrön

Ugn: 225°

10 knäckebröd

Gör så här

1
Smula ner jästen i en degbunke. Rör ut jästen i kallt vatten. Tillsätt olja, sirap, salt, rågmjöl, sesamfrön och rör om. Tillsätt vetemjölet, lite i taget. Arbeta ihop till en smidig deg. I maskin ca 10 minuter eller för hand, ca 15 minuter

2
Låt degen vila i 1–3 timmar under bakduk, eller allra helst i kylen över natten i en oljad plastlåda med lock. Ta upp degen på mjölat bakbord och forma till en rulle. Dela rullen i 10 bitar (ca 100 g styck) och rulla till bollar. Lägg en bakduk över degbollarna. Kavla ut en degboll i taget på mjölat bakbord med slät kavel till en tunn kaka. Kavla från mitten och utåt kanterna. Lyft och mjöla under kakan ofta.

3
Lägg kakan på ett bakplåtspapper och nagga kakan eller använd en kruskavel. Använder du kruskavel – kavla från mitten och utåt kanterna. Gör ett hål mitt i kakan med ett mått (ett snapsglas går bra) som är ca 4 cm i diameter.

4
Sätt på ugnen och sätt in en plåt mitt i ugnen, och låt ugnen bli varm. Vispa samman äggvita och vatten och pensla kakan. Blanda rosmarin och sesamfrön och strö över. Dra över bakplåtspapperet till den heta plåten och grädda, ca 7 minuter. Låt svalna på galler och förvara torrt.