Du behöver
- 50 g jäst
- 5 dl kallt vatten
- 0.5 msk timjan
- 0.5 dl olivolja
- 11.5 dl fullkornsvetemjöl ljust och milt
- 1 msk havssalt
- 1 dl svarta oliver urkärnade och halverade
Ugn: 200°
2 bröd
Gör så här
1
Smula ner jästen i en bunke eller köksmaskin. Häll på vattnet och rör tills jästen lösts upp.
2
Tillsätt timjan, olja och mjölet lite i taget, och blanda till en deg. Arbeta degen i 10 minuter i maskin eller 15 minuter för hand. Lägg degen i en oljad plastlåda med plats för degen att jäsa i. Lägg på locket och låt den stå i kylen till nästa dag.
3
Ta upp degen på mjölat bakbord. Dela degen i två delar och forma delarna till avlånga bröd med spetsig avslutning. Lägg över på en plåt med bakplåtspapper och låt jäsa under bakduk, 40 minuter.
4
Spraya bröden med vatten innan de gräddas. Grädda mitt i ugnen, ca 45 minuter. Låt svalna på galler.