Du behöver

  • 2 dl vatten kokande
  • 1 dl linfrön
  • 5 dl durramjöl
  • 1 dl potatismjöl
  • 0.5 dl nyponmjöl
  • 1.5 msk psylliumfröskal
  • 1 tsk salt
  • 1 tsk brödkrydda
  • 50 g jäst
  • 4 dl vatten kallt
  • 0.5 dl olja
  • 0.5 dl sirap mörk

Gör så här

1
Slå på det kokande vattnet över linfröna, blanda och låt dem svälla i rumstemperatur ca 10 minuter. Blanda alla torra ingredienser ordentligt i en bunke eller degblandare. Blanda sedan jästen i vattnet, häll i oljan och den mörka sirapen. Häll nu degvätskan över de torra ingredienserna och tillsätt sedan linfröna. Bearbeta hela degen ett par minuter.

2
Häll ut lite durramjöl eller rismjöl på bakbordet så att degen inte fastnar. Dela degen i två delar och rulla varje bit till en rulle. Dela sedan varje rulle i 6 delar, doppa snittytan i linfrön och låt jäsa på plåt ca 30 minuter. Sätt ugnen på 250°.

3
Grädda bröden, ganska högt upp, 15–20 minuter eller tills de fått fin färg.

4
Tips! Använd bara lite mjöl på bakbordet eller på händerna när du bakar ut bullarna. Om bullarna blir för hårda har du troligtvis arbetat in för mycket mjöl.