Du behöver
- 2 dl vatten kokande
- 1 dl linfrön
- 5 dl durramjöl
- 1 dl potatismjöl
- 0.5 dl nyponmjöl
- 1.5 msk psylliumfröskal
- 1 tsk salt
- 1 tsk brödkrydda
- 50 g jäst
- 4 dl vatten kallt
- 0.5 dl olja
- 0.5 dl sirap mörk
Gör så här
1
Slå på det kokande vattnet över linfröna, blanda och låt dem svälla i rumstemperatur ca 10 minuter. Blanda alla torra ingredienser ordentligt i en bunke eller degblandare. Blanda sedan jästen i vattnet, häll i oljan och den mörka sirapen. Häll nu degvätskan över de torra ingredienserna och tillsätt sedan linfröna. Bearbeta hela degen ett par minuter.
2
Häll ut lite durramjöl eller rismjöl på bakbordet så att degen inte fastnar. Dela degen i två delar och rulla varje bit till en rulle. Dela sedan varje rulle i 6 delar, doppa snittytan i linfrön och låt jäsa på plåt ca 30 minuter. Sätt ugnen på 250°.
3
Grädda bröden, ganska högt upp, 15–20 minuter eller tills de fått fin färg.
4
Tips! Använd bara lite mjöl på bakbordet eller på händerna när du bakar ut bullarna. Om bullarna blir för hårda har du troligtvis arbetat in för mycket mjöl.