Du behöver

  • 50 g jäst
  • 50 g smör eller margarin
  • 5 dl vatten
  • 2 tsk salt
  • 1 msk ljus sirap
  • 1 dl havrekli
  • 1 dl vetegroddar
  • 6 dl grahamsmjöl
  • 5 dl vetemjöl + 1 dl till utbakning

Pensla med:

vatten
havrekli

Ugn: 200°

Gör så här

1
Smula ner jästen i en skål. Smält smöret och tillsätt vattnet, och värm till 37°. Häll lite degspad över jästen och rör tills jästen lösts upp.

2
Tillsätt resten av degspadet, salt, sirap, havrekli, vetegroddar, grahamsmjöl och det mesta av vetemjölet. Arbeta degen väl i maskin, 5 minuter. Låt jäsa övertäckt i 40 minuter.

3
Ta upp degen på mjölat bakbord och dela den i två bitar. Forma bitarna till runda bröd och lägg dem på plåt med bak-plåtspapper. Låt jäsa övertäckta i 20 minuter.

4
Pensla bröden med vatten och strö på havrekli. Grädda i nedre delen av ugnen i 30–35 minuter.