Du behöver
- 50 g jäst
- 50 g smör eller margarin
- 5 dl vatten
- 2 tsk salt
- 1 msk ljus sirap
- 1 dl havrekli
- 1 dl vetegroddar
- 6 dl grahamsmjöl
- 5 dl vetemjöl + 1 dl till utbakning
Pensla med:
vatten
havrekli
Ugn: 200°
Gör så här
1
Smula ner jästen i en skål. Smält smöret och tillsätt vattnet, och värm till 37°. Häll lite degspad över jästen och rör tills jästen lösts upp.
2
Tillsätt resten av degspadet, salt, sirap, havrekli, vetegroddar, grahamsmjöl och det mesta av vetemjölet. Arbeta degen väl i maskin, 5 minuter. Låt jäsa övertäckt i 40 minuter.
3
Ta upp degen på mjölat bakbord och dela den i två bitar. Forma bitarna till runda bröd och lägg dem på plåt med bak-plåtspapper. Låt jäsa övertäckta i 20 minuter.
4
Pensla bröden med vatten och strö på havrekli. Grädda i nedre delen av ugnen i 30–35 minuter.