Du behöver

  • 250 g torskfilé
  • 1 tsk salt
  • 0.5 msk potatismjöl
  • 1 st ägg
  • 1 dl matlagningsgrädde
  • vitpeppar

Kokspad:

5 dl vatten
1 msk kycklingfond
5 cm purjolök

Hummersås:

2.5 dl kokspad
1 dl matlagningsgrädde
1.5 msk vetemjöl
1 msk hummerfond
salt peppar
1 msk hackad dill

Servera med.

potatis kokt
sockerärter kokta

Gör så här

1
Skär fisken i bitar och lägg i skålen till matberedaren med kniven monterad. Strö över salt och kör till en jämn färs. Tillsätt potatismjöl, ägg, grädde och peppar, och kör till en jämn smet.

2
Kokspad: Koka upp vatten, fond och purjolök i en gryta. Forma små ägg av färsen med hjälp av två vattensköljda skedar och lägg ner quenellerna i den kokande buljongen. Låt sjuda i 3 minuter. Ta upp quenellerna med hålslev.

3
Hummersås: Sila ner 2 1/2 dl av kokspadet i en kastrull. Tillsätt grädde, mjöl och fond och koka upp under vispning. Låt sjuda i 3 minuter. Smaka av med salt och peppar. Lägg ev tillbaka quenellerna i såsen eller servera såsen vid sidan om. Strö över dill. Servera med potatis och sockerärter.