Du behöver
- 50 g jäst
- 5 dl mjölk 37
- 150 g smör
- 1 dl strösocker
- 0.5 tsk salt
- vetemjöl ca 14 dl
Fyllning:
50 g smör
100 g mandelmassa
0.5 dl strösocker
1 st apelsin rivet skal
Till pensling:
ägg
Garnera med:
2 dl florsocker
1.5 msk pressad apelsinsaft
Ugn: 250°
Gör så här
1
Smula ner jästen i en skål. Tillsätt ljummen mjölk och rör tills jästen lösts upp. Klicka i rumsvarmt smör och tillsätt socker, salt och det mesta av mjölet. Arbeta degen väl i maskin i 5 minuter. Låt jäsa övertäckt i 40 minuter.
2
Fyllning: Rör ihop rumsvarmt smör, riven mandelmassa, socker och apelsinskal.
3
Ta upp degen på mjölat bakbord och dela den i två bitar. Kavla ut bitarna till plattor som är 48×32 cm. Skär plattorna i rutor som är 8×8 cm.
4
Lägg en klick fyllning på varje ruta. Vik in hörnen mot mitten och tryck till. Lägg knytena på en plåt med bakplåtspapper och låt jäsa övertäckta i 30 minuter.
5
Pensla med uppvispat ägg och grädda mitt i ugnen i 8–10 minuter. Vid servering glaseras bullarna med florsocker utrört i apelsinsaft.