Du behöver

  • potatis ca 600 g mjölig
  • 1 st purjolök stor
  • 1 tsk torkad timjan
  • 1 l hönsbuljong eller grönsaksbuljong
  • 2 dl mjölk
  • flingsalt
  • nymald peppar

Topping:

2 st gula lökar
smör
6 st ansjovisfiléer
2 tsk ansjovisspad
1 msk timjanblad repade

Gör så här

1
Skala och skär potatisen i bitar. Skölj och strimla purjolöken. Koka potatis, purjolök och timjan i buljongen under lock tills potatisen är sönderkokt, ca 15 minuter.

2
Tillsätt mjölken och mixa soppan slät. Värm upp soppan och smaka av med salt och peppar.

3
Topping: Skala och skär löken i tunna klyftor. Stek löken mjuk i en stekpanna med smör, 10–15 minuter. Hacka ansjovisen. Blanda i ansjovis, spad och timjan i löken och låt allt smälta ihop.