Du behöver

  • 0.5 dl ströbröd
  • 1 dl mjölk
  • 1 msk lökpulver
  • 1 st ägg
  • 1 msk kalvfond
  • 500 g fläskfärs
  • 0.5 dl hackad persilja
  • 2 msk matfett

Skysås:

3.5 dl vatten
2 msk kalvfond
2 msk vetemjöl
0.5 dl matlagningsgrädde

Timjanmorötter:

2 st morötter
1 msk rapsolja
1 tsk apelsinskal rivet
1 msk timjan eller 1 tsk torkad timjan
salt peppar

Servera med:

potatis kokt

Garnera med:

hackad persilja

Gör så här

1
Lägg ströbröd, mjölk och lökpulver i en bunke och låt det svälla, 5 minuter. Tillsätt ägg, fond, färs och persilja och arbeta ihop till en smidig färs.

2
Forma järpar, med oljade händer, och lägg dem på ett fat eller smör-papper. Stek persiljejärparna runt om, i omgångar, i en stekpanna med matfett, ca 5 minuter. Låt alla persiljejärpar ligga kvar i stekpannan på eftervärmen under lock.

3
Skysås: Vispa samman vatten, fond, mjöl och grädde i en kastrull. Koka upp under omrörning och sjud såsen i 3 minuter. Smaka av med salt och peppar.

4
Timjanmorötter: Skala och skiva morötterna och koka dem i lättsaltat vatten, 3–4 minuter. Häll av vattnet och tillsätt olja, apelsinskal, timjan, salt och peppar. Servera med kokt potatis och garnera med hackad persilja.