Du behöver

  • 1 kg räkor kokta med skal
  • 12 st havskräftor kokta
  • 1 kg musslor se recept
  • 1.5 st krabba kokta

Majonnäs:

1 st ägg
2 tsk vitvinsvinäger
0.5 tsk salt
2 tsk dijonsenap
3 dl rapsolja
vitpeppar

Aioliyoghurt:

2 dl majonnäs se ovan
2 dl turkisk yoghurt
2 msk olivolja
2.5 st vitlöksklyftor
salt och peppar

Gör så här

1
Lägg upp de färska skaldjuren i skålar direkt efter inköp och ställ in i kylen. Där ska de stå tills det är dags att äta dem.

2
Majonnäs: Knäck ner ett ägg i den höga bägaren som oftast följer med mixerstaven. Tillsätt vinäger, salt, senap och olja. Tryck försiktigt ner mixerstaven till bägarens botten och mixa på högsta hastighet. Dra försiktigt upp mixerstaven, allt efterhand som det bildas majonnäs i botten, men hela tiden under oljenivån. Det här går snabbt, ca 30 sek. Smaka av med vitpeppar och ev mer salt.

3
Aioliyoghurt: Blanda majonnäs, yoghurt och olja i en skål. Skala och riv eller pressa i vitlöken och rör om. Smaka av med salt och peppar.