Du behöver

  • 500 g älgfärs
  • 1 tsk salt
  • 4 st äggulor
  • 2 dl vispgrädde
  • 1 krm svartpeppar
  • 2 msk smör

Kantarellsås:

250 g kantareller
2 msk smör
2 msk vetemjöl
2 dl vatten
2 dl matlagningsgrädde
salt och peppar
calvados eller konjak

Ugnsrostad potatis:

600 g potatis t ex Marilyn
flingsalt, svartpeppar
2 tsk timjan repad
2 msk rapsolja

Servera med:

broccoli och blomkål kokt

Ugn: 225º

Gör så här

1
Biffar: Blanda älgfärsen med saltet, så binder färsen vätskan bättre. Tillsätt äggulor, grädde och peppar. Arbeta ihop till en smidig färs.

2
Forma färsen till ca 8 biffar med vattensköljda händer, med hjälp av en stor sked. Lägg dem på smörpapper.

3
Smält smöret i en stor stekpanna och låt det bli gyllenbrunt. Lägg ner biffarna och platta till dem något. Stek på medelvärme, 3–4 min per sida.

4
Kantarellsås: Ansa svampen eller tina fryst. Fräs den i en kastrull med smör tills vätskan är klar och genomskinlig. Tillsätt mjöl, vatten och grädde efter hand som såsen tjocknar. Rör hela tiden. Låt såsen sjuda i minst 5 min. Smaka av med salt, peppar och ev calvados eller konjak.

5
Ugnsrostad potatis: Koka potatisen med skal i lättsaltat vatten tills den är mjuk, ca 15 min. Häll av vattnet och låt potatisen ånga av. Fördela med stora mellanrum på en plåt med bakplåtspapper.

6
Tryck till potatisen med en potatisstöt eller slev. Strö över salt, peppar och timjan. Ringla över olja och rosta potatisen mitt i ugnen, ca 20 min. Servera till biffarna med kokt broccoli och blomkål.