Du behöver

  • 25 g jäst
  • 1 dl mjölk
  • 2 st ägg
  • 0.5 dl strösocker
  • 1 krm salt
  • vetemjöl + 1 dl
  • 200 g smör

Fyllning:

2 st äggulor
0.5 dl strösocker
1.5 msk potatismjöl
2 dl mjölk
1 msk vaniljsocker

Garnera med

25 g smör
0.5 dl strösocker

Gör så här

1
Smula ner jästen i en skål. Tillsätt kall mjölk och rör tills jästen lösts upp. Tillsätt ägg, socker, salt och 6 dl mjöl. Klicka i rumsvarmt smör och arbeta ihop till en smidig deg. Tillsätt lite mjöl i taget av den extra decilitern tills degen känns smidig och bra. Låt jäsa övertäckt, 1 timme.

2
Fyllning: Vispa ihop äggulor och socker i en kastrull. Tillsätt potatismjöl och 1 dl av mjölken och vispa till en slät smet. Tillsätt resten av mjölken och värm under omrörning tills krämen tjocknar. Låt svalna och rör i va-niljsocker.

3
Stjälp upp degen på mjölat bakbord. Arbeta in mer av det extra mjölet om det behövs. Rulla ut degen till en längd och skär den i 20 bitar. Rulla bitarna till bullar och lägg i välsmorda veckade matallformar eller i bullfor-mar i papper. Låt jäsa övertäckta, 30 minuter.

4
Tryck en fördjupning med ett finger i varje bulle. Klicka eller spritsa i vaniljkräm. Grädda mitt i ugnen i 8 minuter. Pensla bullarna med smält smör och doppa i socker vid servering.