Du behöver

  • 1 kg färska blåmusslor
  • 2 dl vitt vin torrt
  • 1 st vitlöksklyfta
  • 4 st schalottenlökar
  • 3 st potatis 3-4 potatisar
  • 3 st stjälkar selleri
  • 150 g rimmat sidfläsk
  • 2 msk smör
  • 1 msk olivolja
  • 8 dl musselspad silat från kokningen + fiskbuljong av tärning
  • 1 st lagerblad 1-2 lagerblad
  • 0.5 tsk vitpepparkorn
  • 2 dl grädde
  • 0.5 tsk salt
  • 1 tsk worcestersås
  • 2 msk bladpersilja hackad

Servera med:

baguette

Gör så här

1
Skölj och kontrollera att musslorna är hela och att skalsköldarna är slutna. Knacka musslan i diskbänken, sluter sig inte musslan kasta den. Koka musslorna i vin i en låg gryta med lock, tills musslorna öppnar sig, 3–4 minuter. Kasta de musslor som inte öppnat sig. Sila ner spadet från musslorna i en måttkanna och spara till soppan. Plocka ut hälften av musslorna ur skalet.

2
Skala och hacka vitlök och schalottenlök. Skala och tärna potatisen. Skiva sellerin. Tärna fläsket. Fräs vitlök, lök, potatis, selleri och fläsk i en gryta med smör och olja, tills det får lite färg.

3
Tillsätt musselspad och fiskbuljong, lagerblad och pepparkorn. Rör om och koka upp. Sjud ca 5 minuter, tills potatisen är kokt.

4
Tillsätt grädde och koka upp. Smaka av soppan med salt och worcestersås. Lägg i musslorna både de urtagna ur sitt skal samt musslorna i skalen och låt dem bli varma. Strö över persilja och servera med baguette.