Du behöver

  • 1 st färsk kyckling ca 1,8 kg
  • 100 g salami skivad
  • 1 kruka basilika
  • 2 msk smör
  • 2 msk honung
  • 1 msk olivolja
  • salt och peppar

Ugnspotatis:

1 kg färskpotatis
8 st soltorkade tomater i olja
1 msk olja från soltorkade tomater
salt och peppar

Vitlökssås:

2 dl crème fraîche
1 st vitlöksklyfta
1 msk hackad persilja

Ugn: 225°

Gör så här

1
Skölj kycklingen i kallt vatten och torka den torr med hushållspapper. Gör några snitt i skinnet vid låren, bröstet och på undersidan.

2
Peta in salami och basilika under skinnet och lägg det som inte får plats inuti kycklingen.

3
Blanda rumsvarmt smör, honung, olja, salt och peppar och peta in under skinnet och i kycklingen. Bind gärna ihop benen. Grilla kycklingen indirekt i ca 1 timme och 15 minuter. Kontrollera att köttsaften vid benet är ofärgad. Innertemperaturen ska vara 70°.

4
Ugnspotatis och vitlökssås: Skrubba potatisen och dela stora potatisar i mindre bitar. Dela tomaterna och blanda dem med potatis, olja, salt och peppar. Tillaga i ugnen, ca 30 minuter. Blanda crème fraiche, pressad vitlök. Smaka av med salt och peppar. Strö över persilja och servera till kyckling och potatis.