Du behöver

  • 250 g laxfilé skinn- och benfri
  • 0.5 tsk salt
  • 0.25 krm vitpeppar
  • 1 st ägg
  • 1 msk potatismjöl
  • 1 dl matlagningsgrädde

Kokspad:

4 dl vatten
1 st fiskbuljongtärning
1 st schalottenlök
1 krm fänkålsfrö
1 krm dillfrö

Dillsås:

3 dl silat kokspad
0.5 dl matlagningsgrädde
1.5 msk vetemjöl
1 msk hackad dill
salt och peppar

Servera med:

kokt potatis
sockerärter kokta

Gör så här

1
Skär laxen i bitar och lägg i skålen till matberedaren med kniven monte-rad. Strö över salt och kör till en jämn färs. Tillsätt peppar, ägg, potatismjöl och grädde, och mixa till en jämn smet.

2
Kokspad: Koka upp vatten, buljongtärning, skalad och delad lök, fänkåls- och dillfrön i en liten gryta.

3
Forma små ägg av färsen med hjälp av vattensköljda skedar. Lägg ner bullarna i den sjudande buljongen och sjud, ca 3 minuter. Ta upp med hålslev. Sila ner 3 dl kokspad i en kastrull.

4
Dillsås: Koka upp kokspadet. Vispa samman grädde och mjöl, i en skål, till en redning. Tillsätt redningen under vispning till kokspadet. Smaka av med salt och peppar. Lägg laxbullarna i såsen och låt dem bli varma. Servera med potatis och sockerärter.