Du behöver

  • 2 l rapsolja
  • torskfilé ca 600 g
  • 1 dl vetemjöl
  • salt

Frityrsmet:

1 st ägg
2 dl vetemjöl
1 krm salt
1 tsk bakpulver
1 msk majsstärkelse
1 msk pressad citronsaft
1 dl öl

Potatis:

4 st bakpotatis eller 8

Servera med:

majonnäs
gröna ärter skalade och mosade
rödvinsvinäger eller maltvinäger
citronklyftor

Gör så här

1
Frityrsmet: Vispa samman ägg, mjöl, salt, bakpulver, majsstärkelse, citronsaft och öl i en skål. Låt den stå och svälla i 20 minuter. Späd med mer öl om smeten känns för tjock.

2
Potatis: Skala och skär potatisen i centimetertjocka stavar. Värm oljan till 160º i en fritös eller en tjockbottnad gryta. Torka av potatisen med en kökshandduk och förfritera den i omgångar, ca 5 minuter. Låt rinna av. Höj temperaturen till 180°. Fritera potatisen en andra gång, ca 2 minuter. Låt rinna av på hushållspapper.

3
Skär fisken i avlånga bitar, ca 2 cm tjocka. Vänd dem i mjöl på en tallrik så får frityrsmeten fäste.

4
Doppa fiskbitarna i frityrsmeten. Använd en tång och lägg ner några bitar i taget i den heta oljan (180°). Fritera dem gyllenbruna, ca 5 minuter. Salta och servera i smörpapper eller tidningspapper med majonnäs, mashy peas, maltvinäger och citron som tillbehör.