Du behöver
- 1 msk rosépeppar
- 5 st vitpepparkorn
- 0.5 dl strösocker
- 2 msk salt
- 1.2 kg laxfilé
- 10 cm purjolök
Sås:
4 dl crème fraîche
1 dl hackad dill
1 dl hackad gräslök
1 st stenbitsrom 80 g
Garnera med:
citron
Servera med:
potatis kokt
sockerärter kokta
citronklyftor
Ugn: 175°
Gör så här
1
Krossa rosépepparkorn och vitpepparkorn i en mortel. Blanda peppar-krosset med socker och salt och gnid in i laxen. Låt laxen ligga i kylen i 2 timmar.
2
Torka av laxen och lägg den på en plåt med bakplåtspapper. Strimla purjolöken fint och strö över laxen. Tillaga laxen i ugnen i ca 20 minuter.
3
Sås: Blanda crème fraiche, dill, gräslök och rom, och smaka av med salt och peppar. Servera laxen varm eller ljummen med potatis, sockerärter, citron och sås.