Du behöver

  • 1 msk rosépeppar
  • 5 st vitpepparkorn
  • 0.5 dl strösocker
  • 2 msk salt
  • 1.2 kg laxfilé
  • 10 cm purjolök

Sås:

4 dl crème fraîche
1 dl hackad dill
1 dl hackad gräslök
1 st stenbitsrom 80 g

Garnera med:

citron

Servera med:

potatis kokt
sockerärter kokta
citronklyftor

Ugn: 175°

Gör så här

1
Krossa rosépepparkorn och vitpepparkorn i en mortel. Blanda peppar-krosset med socker och salt och gnid in i laxen. Låt laxen ligga i kylen i 2 timmar.

2
Torka av laxen och lägg den på en plåt med bakplåtspapper. Strimla purjolöken fint och strö över laxen. Tillaga laxen i ugnen i ca 20 minuter.

3
Sås: Blanda crème fraiche, dill, gräslök och rom, och smaka av med salt och peppar. Servera laxen varm eller ljummen med potatis, sockerärter, citron och sås.