Du behöver
- 1 st burk surdeg av vete 150 g
- 25 g jäst
- 5 dl kallt vatten
- 5 dl ljust & milt fullkornsvetemjöl
- 9 dl vetemjöl med hög proteinhalt
- 1 msk olivolja
- 1 msk havssalt
Ugn: 250º/225º
Gör så här
1
Lägg surdeg, smulad jäst och kallt vatten i degbunken till köksmaskinen. Tillsätt mjölsorterna och oljan. Arbeta degen tills den blir elastisk och nästan släpper bunkens kant, ca 10 minuter. Degen ska vara något lös.
2
Tillsätt saltet sist och arbeta in det i degen. Låt degen jäsa övertäckt, ca 2 timmar.
3
Häll ut degen på rikligt mjölat bakbord och dela den i 4 avlånga delar utan att knåda.
4
Vrid varje del till en lång baguette och lägg i baguetteplåtar. Strö över mjöl. Låt jäsa under bakduk, ca 1 timme. Sätt ugnen på 250º.
5
Snitta baguetterna på ett par ställen. Sänk temperaturen till 225º och grädda bröden mitt i ugnen i ca 25 minuter. Låt bröden svalna på galler.
För att få fin skorpa på bröden låt en bakform med kokande vatten stå längst ner ugnen medan baguetterna gräddas.