Surdegsbaguetter

Du behöver 1 st burk surdeg av vete 150 g 25 g jäst 5 dl kallt vatten 5 dl ljust & milt fullkornsvetemjöl 9 dl...

Du behöver

  • 1 st burk surdeg av vete 150 g
  • 25 g jäst
  • 5 dl kallt vatten
  • 5 dl ljust & milt fullkornsvetemjöl
  • 9 dl vetemjöl med hög proteinhalt
  • 1 msk olivolja
  • 1 msk havssalt

Ugn: 250º/225º

Gör så här

1
Lägg surdeg, smulad jäst och kallt vatten i degbunken till köksmaskinen. Tillsätt mjölsorterna och oljan. Arbeta degen tills den blir elastisk och nästan släpper bunkens kant, ca 10 minuter. Degen ska vara något lös.

2
Tillsätt saltet sist och arbeta in det i degen. Låt degen jäsa övertäckt, ca 2 timmar.

3
Häll ut degen på rikligt mjölat bakbord och dela den i 4 avlånga delar utan att knåda.

4
Vrid varje del till en lång baguette och lägg i baguetteplåtar. Strö över mjöl. Låt jäsa under bakduk, ca 1 timme. Sätt ugnen på 250º.

5
Snitta baguetterna på ett par ställen. Sänk temperaturen till 225º och grädda bröden mitt i ugnen i ca 25 minuter. Låt bröden svalna på galler.


Kommentar:
För att få fin skorpa på bröden låt en bakform med kokande vatten stå längst ner ugnen medan baguetterna gräddas.

Scroll to Top