Du behöver

  • 100 g smör eller margarin
  • 1.25 dl strösocker
  • 1 st ägg
  • 2 tsk vaniljsocker eller 1
  • 3 dl vetemjöl
  • 2 tsk bakpulver
  • 0.5 tsk salt
  • 0.5 dl mjölk

Hallonfyllning till 10 stycken:

400 g färskost
50 g hallon
2 msk florsocker
2 tsk vaniljsocker

Chokladfyllning till 10 stycken:

50 g smör
4 msk vispgrädde
3 dl florsocker
1 dl kakao
1 tsk vaniljsocker

Garnera med:

strössel
choklad smält

Ugn: 175°

Gör så här

1
Vispa smör och socker fluffigt. Tillsätt ägget och vispa lite till. Dela upp smeten i 2 skålar. Tillsätt vaniljsocker respektive kakao. Blanda mjöl, bakpulver, salt och fördela i skålarna och rör om. Rör i mjölken, 1/4 dl i varje skål, men rör inte för mycket. Vill du bara göra en sorts whoopie, dubbla maksättningen i smeten och dubbla mängden i fyllningarna.

2
Spritsa eller klicka ut smeten på en plåt med bakplåtspapper. Tänk på att kakorna flyter ut under gräddning så lägg dem glest. Grädda i 8–10 minuter, strax under mitten i ugnen. Låt svalna.

3
Hallonfyllning: Rör ihop färskost, hallon, florsocker och vaniljsocker.

4
Chokladfyllning: Smält smör och tillsätt grädden. Rör i florsocker, kakao och vaniljsocker. Låt svalna. Lägg ihop kakorna med kräm mellan.

5
Garnera med en klick kräm och strössel eller godis eller ringla smält choklad över.