Du behöver

  • 50 g smör eller margarin
  • 0.5 dl sesamfrön krossade
  • 0.5 dl linfrön krossade
  • 1 dl solroskärnor grovt hackade
  • 1 msk ljus sirap
  • 1 tsk salt
  • 1 tsk stött kummin kan uteslutas
  • 3 dl rågmjöl
  • 3 dl fullkornsvetemjöl
  • 2.5 dl vatten el lättmjölk

Ugn: 200º

Gör så här

1
Skär kylskåpskallt smör eller margarin i små bitar. Tillsätt sesamfrön, linfrön, solroskärnor, sirap, salt, kummin, rågmjöl och nästan allt fullkornsvetemjöl, spara ca 1/4 dl av vetemjölet till utbakningen.
Häll i 2 1/2 dl vatten el lättmjölk och tillsätt mer om det behövs.
Rör samman och forma till en deg.

2
Skrapa ned degen på mjölat bakbord och dela den i 4 bitar. Kavla ut varje bit så tunt det går med kruskavel och sporra rutor som är 7×7 cm.

3
Lägg rutorna på plåtar med bakplåtspapper och grädda mitt i ugnen i ca 12 minuter. Stäng av ugnen och låt kexen torka på eftervärmen med ugnsluckan på glänt. Förvara kexen i burkar med tätslutande lock.