Du behöver

Pirogdeg:

4.5 dl vetemjöl
0.5 tsk salt
1 tsk bakpulver
350 g potatis kokt
100 g smör

Fyllning:

1 st purjolök
150 g champinjoner
1 msk smör
300 g kallrökt lax
2 st ägg kokta
2 dl kokt ris
1 st äggula
0.5 dl hackad dill
0.5 dl crème fraîche
salt och peppar
1 st ägg uppvispat
0.75 dl sesamfrön

Servera med:

blandad sallad
citronklyftor

Ugn: 225°

Gör så här

1
Pirogdeg: Blanda mjöl, salt och bakpulver i skålen till matberedaren med kniven monterad. Tillsätt riven potatis och rumstempererat smör och kör ihop till en deg. Lägg degen i en plastpåse och låt degen vila i kylen i 30 minuter.

2
Kavla ut degen till en platta som är ca30x40 cm på en plåt med bakplåtspapper.

3
Fyllning: Ansa, skölj och skiva purjolöken. Ansa och skiva svampen. Fräs purjolök och svamp i en stekpanna med smör i ca 5 minuter. Låt svalna. Tärna laxen fint. Skala och hacka äggen. Blanda samman purjolök, svamp, lax, ris, äggula, dill och crème fraiche i en skål. Smaka av med salt och peppar.

4
Fördela fyllningen mitt på pirogdegen. Sporra sneda snitt i kanterna. Vik upp degändarna över fyllningen och sedan flikarna växelvis, så att fyllningen täcks. Pensla med uppvispat ägg och strö över sesamfrö. Grädda pirogen mitt i ugnen i ca 20 minuter. Servera med sallad och citron.