Du behöver

  • 75 g smör
  • 1.5 dl matlagningsgrädde
  • 7 dl vetemjöl
  • 25 g jäst för söta degar
  • 0.5 dl strösocker
  • 1 krm salt
  • 1 st ägg

Fyllning:

2 st äpplen
3 msk strösocker
0.5 dl pistaschmandel hackad
1 tsk vaniljsocker
1 st ägg

Garnera med:

0.5 dl pistaschmandel hackad

Ugn: 225°

Gör så här

1
Fyllning: Skala och riv äpplena grovt. Koka äpplen, socker och pistaschmandel i en kastrull tills äpplena är mjuka. Smaksätt med vaniljsocker. Lägg över i en skål och låt svalna.

2
Smält smöret i en kastrull. Ta kastrullen från plattan och tillsätt grädden. Rör om och låt det bli fingervarmt.

3
Blanda mjöl, jäst, socker, salt och ägg i en matberedare med plastkniven monterad. Tillsätt smörblandningen under gång och arbeta degen i ca 2 minuter. Låt degen jäsa under bakduk i 1 timme.

4
Ta upp degen på mjölat bakbord och dela den i två delar. Kavla ut varje del till en rundel och sporra ut 12 snibbar av varje del. Lägg en klick fyllning på den bredaste delen av varje snibb och rulla ihop mot spetsen. Lägg över på plåtar med bakplåtspapper. Låt jäsa under bakduk i ca 30 minuter.

5
Pensla gifflarna med uppvispat ägg och strö över pistaschmandel. Grädda mitt i ugnen i ca 10 minuter. Låt svalna på galler.