Du behöver

  • 12 st lasagneplattor gröna
  • 4 dl ost riven lagrad

Köttfärssås:

1 st gul lök
1 st vitlöksklyfta
2 st stjälkar selleri
150 g champinjoner
2 msk olivolja
450 g nötfärs
2 dl vitt vin
400 g tomater krossade med örter
2 st oxbuljongtärning mörka
2 msk tomatpuré
salt och peppar

Sås:

50 g smör
1 dl vetemjöl
1 l mjölk
salt vitpeppar

Garnera med:

bladpersilja

Gör så här

1
Skala hacka och lök och vitlök. Fräs lök, vitlök, skivad selleri och sivade champinjoner i en stor stekpanna (med höga kanter) med olivolja.

2
Höj värmen och smula ner färsen i pannan och stek tills den är smulig. Tillsätt vinet och låt det koka in.

3
Tillsätt krossade tomater, buljongtärningar och tomatpuré. Smaka av med salt och peppar. Rör om och låt sjuda under omrörning i ca 15 minuter.

4
Sås: Smält smöret i en kastrull utan att det tar färg. Vispa ut mjölet i smöret till en slät redning. Späd med het mjölk, lite i taget och vispa så att såsen blir slät. Koka under omrörning i ca 3 minuter. Smaka av med salt och vitpeppar. Rör ner hälften av den rivna osten.

5
Smörj en ugnsfast form. Lägg lite köttfärssås i botten, lägg på ett lager lasagneplattor, ett lager ostsås och ett lager köttfärssås. Fortsätt att varva lasagneplattor, ostsås och köttfärssås och avsluta med ostsås och resten av den rivna osten. Grädda i ca 30 minuter. Garnera med persilja. Servera med sallad.


Kommentar:
Om du istället vill förbereda lasagnen, vänta med gräddningen och ställ in i kylen när den svalnat. Grädda i 40 minuter istället, för att den ska hinna bli genomvarm i ugnen.