Du behöver

  • 4 st regnbågslax eller röding, ca 2 kg
  • salt och peppar

Duxelle:

200 g champinjoner
10 st minitomater
2 st bananschalottenlök
5 st salladslökar
smör +2 msk
2 msk hackad dill
2 msk hackad persilja
0.5 st citron pressad saft

Servera med:

potatis kokt
broccoli kokt
citronklyftor

Ugn: 200º

Gör så här

1
Skölj och torka av fisken. Klipp bort gälarna från fiskhuvudet om inte fiskhandlaren gjort det. Skåra med en vass kniv, tätt intill och längs med båda sidorna av ryggbenet.

2
Klipp av benet vid huvudet och för kniven under ryggbenet mot stjärten, så nära ryggbenet som möjligt. Putsa bort alla småben med kniv och fiskpincett.

3
Duxellefyllning: Ansa och skär champinjoner och tomater i små bitar. Skala och hacka lök och skiva salladslöken tunt. Fräs grönsakerna i 2 msk smör till en röra och tillsätt dill och persilja. Låt svalna.

4
Salta och peppra fisken. Fördela grönsaksröran inuti fisken, vik ihop och lägg över i en ugnsfast form med bakplåtspapper i botten. Droppa över citronsaft och pensla med 2 msk smält smör. Tillaga mitt i ugnen i ca 20 minuter. Ös fisken då och då med stekskyn. Servera med kokt potatis, kokt broccoli och en citronklyfta.