Du behöver

  • rostas del av rostbiffen
  • salt svartpeppar
  • 2 msk smör

Potatis- och jordärtskocksgratäng:

300 g jordärtskockor
1 kg potatis
1 st gul lök
1 st vitlöksklyfta
2 dl grädde
1 msk kycklingfond
salt vitpeppar
2 msk smält smör

Rödvinssås:

0.75 dl råströsocker
3 dl rött vin
2 msk kalvfond
1 dl vatten
25 g smör
salt peppar

Servera med:

sallad
tomater

Ugn: 175°

Gör så här

1
Torka av köttet. Salta och peppra. Bryn köttet runt om i en stekpanna med smör. Lägg över köttet i en ugnssäker form och stek det i nedre de-len av ugnen, tills innertemperaturen är 65°. Låt köttet vila 15 minuter inlindat i smörpapper.

2
Potatis- och jordärtskocksgratäng: Skala och jordärtskockor, potatis och lök tunt med kniv eller i matberedare. Lägg över i en skål och blanda med hackad vitlök, grädde, fond, salt och peppar. Lägg över i en smord ugnssäker form och ringla över smält smör. Grädda mitt i ugnen tills potatis och jordärtskockor är mjuka och gratängen fått färg, ca 45 minuter. Öka värmen till 225° de sista minuterna för färgsättning.

3
Rödvinssås: Smält råströsockret i en tjockbottnad kastrull utan att röra om i sockret. Vicka eventuellt lite på kastrullen. Tillsätt vin, fond och vatten och låt koka hop tills drygt hälften återstår. Tillsätt smöret i klickar och rör om. Smaka av med salt och peppar.

4
Skiva köttet i centimetertjocka skivor och servera med ev utstansade puckar av gratängen, rödvinssås, sallad och tomater.