Du behöver
- 3 dl vetemjöl
- 150 g mandelmassa
- 100 g smör
- 1 krm flingsalt
- 1 st ägg
Fyllning:
350 g mörk choklad 70%
1 3/4 dl grädde
apelsin rivet skal av 1
Garnera med:
1 st physalis ask
Servera med:
Vispad grädde
kakao
Ugn: 200º
12 bitar
Gör så här
1
Mät upp vetemjöl, mandelmassa, smör i bitar och salt i skålen till mat-beredaren med kniven monterad. Kör till en smulig massa. Tillsätt ägget och kör tills smulorna blir till en deg.
2
Tryck ut degen i en pajform med löstagbar kant, ca 28 cm i diameter. Låt formen stå i kylen i 30 minuter.
3
Nagga pajskalet med en nagg eller gaffel och grädda i mitten av ugnen, ca 15 minuter, så att bottnen blir genomgräddad och får fin färg. Låt den kallna på bakgaller.
4
Bryt chokladen i bitar och lägg i en skål. Koka upp grädde och rivet apelsinskal i en kastrull. Häll den heta grädden över chokladen och rör om tills den smält och är helt slät.
5
Bred ut chokladen i pajskalet och låt den stå svalt över natten för att stelna. Garnera med physalis. Servera gärna med grädde dekorerad med lite siktad kakao.
En apelsinsallad är också gott till istället för physalis.