Du behöver

  • 3 dl vetemjöl
  • 150 g mandelmassa
  • 100 g smör
  • 1 krm flingsalt
  • 1 st ägg

Fyllning:

350 g mörk choklad 70%
1 3/4 dl grädde
apelsin rivet skal av 1

Garnera med:

1 st physalis ask

Servera med:

Vispad grädde
kakao

Ugn: 200º

12 bitar

Gör så här

1
Mät upp vetemjöl, mandelmassa, smör i bitar och salt i skålen till mat-beredaren med kniven monterad. Kör till en smulig massa. Tillsätt ägget och kör tills smulorna blir till en deg.

2
Tryck ut degen i en pajform med löstagbar kant, ca 28 cm i diameter. Låt formen stå i kylen i 30 minuter.

3
Nagga pajskalet med en nagg eller gaffel och grädda i mitten av ugnen, ca 15 minuter, så att bottnen blir genomgräddad och får fin färg. Låt den kallna på bakgaller.

4
Bryt chokladen i bitar och lägg i en skål. Koka upp grädde och rivet apelsinskal i en kastrull. Häll den heta grädden över chokladen och rör om tills den smält och är helt slät.

5
Bred ut chokladen i pajskalet och låt den stå svalt över natten för att stelna. Garnera med physalis. Servera gärna med grädde dekorerad med lite siktad kakao.


Kommentar:
En apelsinsallad är också gott till istället för physalis.