Du behöver

  • 2 dl russin
  • 2 msk rom mörk
  • 3 st stora ägg
  • 3 dl strösocker
  • 100 g mörk choklad 70%
  • 3.5 dl vetemjöl
  • 1 tsk bakpulver
  • 2 dl turkisk yoghurt

Chokladglasyr:

150 g mörk choklad
25 g smör
2 msk sirap vit

Garnera med:

25 g valnötskärnor hackade

Ugn: 175º

12 bitar

Gör så här

1
Skölj av russinen med ljummet vatten i en sil. Låt dem ligga i blöt i en skål med rom över natten. Smörj och bröa en rund form med löstagbar kant, ca 24 cm i diameter.

2
Vispa ägg och socker vitt och pösigt. Hacka och blanda chokladen med vetemjöl, bakpulver och russinen i en skål. Vänd ner i äggsmeten med en slickepott. Tillsätt turkisk yoghurt.

3
Häll smeten i bakformen och grädda på ugnens nedersta fals, ca 45 minuter. Låt kakan stå i 10 minuter innan den stjälps upp på sockrat smörpapper. Låt den kallna på ett bakgaller under bakduk.

4
Hacka chokladen och smält den och smöret till glasyren i en glasskål i mikron, ca 2 minuter på högsta effekt eller över ett hett vattenbad på spisen. Rör chokladen slät och tillsätt sirap.

5
Glasera kakan med hjälp av en matsked och strö över hackade valnötskärnor. Låt glasyren stelna.