Du behöver
- 2 dl russin
- 2 msk rom mörk
- 3 st stora ägg
- 3 dl strösocker
- 100 g mörk choklad 70%
- 3.5 dl vetemjöl
- 1 tsk bakpulver
- 2 dl turkisk yoghurt
Chokladglasyr:
150 g mörk choklad
25 g smör
2 msk sirap vit
Garnera med:
25 g valnötskärnor hackade
Ugn: 175º
12 bitar
Gör så här
1
Skölj av russinen med ljummet vatten i en sil. Låt dem ligga i blöt i en skål med rom över natten. Smörj och bröa en rund form med löstagbar kant, ca 24 cm i diameter.
2
Vispa ägg och socker vitt och pösigt. Hacka och blanda chokladen med vetemjöl, bakpulver och russinen i en skål. Vänd ner i äggsmeten med en slickepott. Tillsätt turkisk yoghurt.
3
Häll smeten i bakformen och grädda på ugnens nedersta fals, ca 45 minuter. Låt kakan stå i 10 minuter innan den stjälps upp på sockrat smörpapper. Låt den kallna på ett bakgaller under bakduk.
4
Hacka chokladen och smält den och smöret till glasyren i en glasskål i mikron, ca 2 minuter på högsta effekt eller över ett hett vattenbad på spisen. Rör chokladen slät och tillsätt sirap.
5
Glasera kakan med hjälp av en matsked och strö över hackade valnötskärnor. Låt glasyren stelna.