Du behöver

  • 2 st ankbröst ca 800 g
  • 1 tsk salt
  • 2 krm svartpeppar

Sås:

0.75 dl råströsocker
2 msk vit balsamvinäger
4 dl vatten
0.5 dl kycklingfond
apelsin skal av 1/2 apelsin + 3 dl pressad saft
2 msk majsstärkelse
salt och peppar

Garnera med:

2 st apelsiner

Servera med:

potatis ugnsrostad
romanesco
brysselkål kokt

Ugn: 125º

Gör så här

1
Gör ett rutmönster i fettet ovanpå ankbrösten. Salta och peppra på båda sidor.

2
Bryn ankbrösten med fettsidan nedåt i en het stekpanna, ca 4 minuter. Vänd och bryn andra sidan, ca 2 minuter. Lägg över brösten i en ugnssäker form och fortsätt stekningen i mitten av ugnen tills innertemperaturen är 70º. Det tar 25–30 minuter. Låt köttet vila i 10 minuter, innan det skärs upp i 1/2 cm tjocka skivor.

3
Smält sockret till såsen i en tjockbottnad gryta utan att röra om. Ta kastrullen från värmen och tillsätt balsamvinäger, vatten, fond och rivet skal och saft av apelsinen. Sätt tillbaka kastrullen på plattan och låt såsen koka ihop tills cirka hälften återstår. Red av med majsstärkelsen utrörd i lite kallt vatten. Smaka av med salt och peppar.

4
Skala apelsinerna med en kniv och filéa ut apelsinklyftorna från hinnorna. Lägg i såsen vid serveringen. Servera med ugnsrostad potatis och kokt romanesco och brysselkål.