Du behöver
- 250 g smör
- 0.5 dl socker
- 1 st äggula
- 3.5 dl vetemjöl
- 5 msk kakao
- 1 krm salt
- 1 tsk vaniljsocker
- 50 g mörk choklad
Fyllning:
4 msk vispgrädde
75 g smör
4 dl florsocker
0.5 tsk vaniljsocker
Ugn: 175°
Gör så här
1
Rör smör och socker smidigt. Tillsätt äggulan. Blanda mjöl, kakao, salt, vaniljsocker och riven choklad och rör ner i ägg- och sockerblandningen och rör ihop till en deg.
2
Dela degen och forma till två rullar som är 3 cm i diameter. Linda in rullarna i plastfolie och låt dem ligga i frysen i 20 minu-ter.
3
Ta ut en rulle i taget och skär i 1/2 cm tjocka skivor. Lägg skivorna på en plåt med bakplåtspapper. Låt plåten stå i kylen i 10 minuter. Grädda i 10 minuter och låt svalna.
4
Fyllning: Rör ihop ovispad grädde, smält smör, florsocker och vaniljsocker. Obs! Grädden ska vara ovispad, den tjocknar av mängden florsocker. Om den känns mjuk kan den vila i kylen i 20 minuter. Häll fyllningen i en spritspåse och spritsa på en kaka och lägg på en kaka. Förvara i kyl eller frys.
Kakorna är mycket spröda och får hanteras varsamt när de läggs ihop. Lyft dem med stekspade.