Du behöver

  • 250 g smör
  • 0.5 dl socker
  • 1 st äggula
  • 3.5 dl vetemjöl
  • 5 msk kakao
  • 1 krm salt
  • 1 tsk vaniljsocker
  • 50 g mörk choklad

Fyllning:

4 msk vispgrädde
75 g smör
4 dl florsocker
0.5 tsk vaniljsocker

Ugn: 175°

Gör så här

1
Rör smör och socker smidigt. Tillsätt äggulan. Blanda mjöl, kakao, salt, vaniljsocker och riven choklad och rör ner i ägg- och sockerblandningen och rör ihop till en deg.

2
Dela degen och forma till två rullar som är 3 cm i diameter. Linda in rullarna i plastfolie och låt dem ligga i frysen i 20 minu-ter.

3
Ta ut en rulle i taget och skär i 1/2 cm tjocka skivor. Lägg skivorna på en plåt med bakplåtspapper. Låt plåten stå i kylen i 10 minuter. Grädda i 10 minuter och låt svalna.

4
Fyllning: Rör ihop ovispad grädde, smält smör, florsocker och vaniljsocker. Obs! Grädden ska vara ovispad, den tjocknar av mängden florsocker. Om den känns mjuk kan den vila i kylen i 20 minuter. Häll fyllningen i en spritspåse och spritsa på en kaka och lägg på en kaka. Förvara i kyl eller frys.


Kommentar:
Kakorna är mycket spröda och får hanteras varsamt när de läggs ihop. Lyft dem med stekspade.