Du behöver

  • 150 g smör
  • 2 st stora ägg
  • 1.5 dl socker
  • 2 dl vetemjöl
  • 1 st apelsin rivet skal
  • 1 tsk vaniljsocker
  • 0.5 tsk bakpulver
  • 0.5 dl pressad apelsinsaft

Glasyr:

75 g smör
0.75 dl socker
1.5 msk vetemjöl
1.5 msk mjölk
50 g mandelsplitter

Garnera med:

75 g choklad 70%

Ugn: 175º

Gör så här

1
Smält smöret i en kastrull och låt svalna. Vispa ägg och socker pösigt i en bunke. Blanda mjöl, apelsinskal, vaniljsocker och bakpulver och rör ner i äggsmeten tillsammans med det smälta smöret. Rör till sist ner apelsinsaften.

2
Häll smeten i en smord och mjölad bakform som är ca 20×26 cm och grädda i nedre delen av ugnen i ca 15 minuter.

3
Glasyr: Blanda ingredienserna till glasyren i en tjockbottnad kastrull och värm försiktigt på svag värme under omrörning utan att det kokar.

4
Ta ut kakan ur ugnen och bred försiktigt glasyren över kakan och grädda ytterligare, ca 15 minuter, tills glasyren får fin färg. Låt kakan svalna ordentligt innan den skärs upp i 20 bitar.

5
Bryt chokladen i bitar och lägg i en skål. Smält över hett vattenbad eller i mikron i 2 minuter på full effekt. Rör om.

6
Doppa bitarna långsamt i smält choklad, så att nedre kanten blir täckt med choklad. Lägg bitarna på smörpapper tills chokladen stelnat.