Du behöver

  • 1 dl russin
  • 0.5 dl rom

Pannkakssmet:

2.5 dl vetemjöl
1.5 tsk strösocker
1 krm vaniljsocker
1 krm salt
2 dl mjölk
3 st ägg delade i gulor och vitor
3 msk smör

Garnering:

florsocker

Servera med:

sylt eller plommonkompott

Gör så här

1
Låt russinen marinera i rom i minst 6 timmar.

2
Pannkakssmet: Blanda mjöl, socker, vaniljsocker och salt i en bunke. Tillsätt mjölken under vispning och vispa tills smeten är slät. Vispa ner gulorna i smeten, gärna med elvisp, till en luftig smet. Vispa vitorna till hårt skum och vänd ner dem i smeten.

3
Häll en 1/4 av smeten i en medelvarm stekpanna med smält smör och bred ut smeten och grädda. När pannkakan är ljusgul på undersidan, vänd och dela den i fyra bitar och grädda klart. Grädda resten av smeten på samma sätt.

4
Lägg upp de färdiga pannkaksbitarna på tallrik och pudra på rikligt med florsocker och strö över romrussinen. Servera med sylt eller plommonkompott. Smarrigt!