Du behöver
- 125 g smör mjukt
- 1.5 dl florsocker
- 6 st ägg delade i gulor och vitor
- 125 g mörk choklad 70 %
- 2 dl vetemjöl
- 1 tsk cacao & chili krydda
- 6 st äggvitor
- 1.25 dl strösocker
Glasyr:
120 g mörk choklad 70 %
1 dl sirap vit
Fyllning:
1 dl aprikosmarmelad
Garnera med:
15 st pekannötter
Ugn: 175º
8-10 bitar
Gör så här
1
Smörj och bröa en form som är ca 22 cm i diameter. Lägg gärna ett bakplåtspapper i botten. Vispa rumstempererat smör och florsocker vitt och pösigt. Tillsätt äggulorna, en i taget. Hacka chokladen grovt och lägg i en bunke. Låt den smälta över hett vattenbad. Rör om då och då. Tillsätt chokladen till äggsmeten.
2
Sikta ner mjölet i smeten och tillsätt cacao & chilikrydda. Vispa äggvitorna till hårt skum i en bunke och blanda ner sockret lite i taget. Vänd ner äggvitorna i chokladsmeten. Häll smeten i bakformen och släta till ytan. Grädda kakan i ca 45 minuter och låt den kallna på bakgaller.
3
Glasyr: Smält chokladen i en bunke över hett vattenbad. Låt chokladen svalna något och rör ner vit sirap.
4
Fyllning: Dela kakan i två bottnar och bred marmelad mellan bottnarna. Lägg ihop dem och bred glasyren över kakan. Garnera med pekannötter och låt kakan stå i sval rumstemperatur tills glasyren stelnat.
Vill du ha lite mer pekannötter i kakan? Grovhacka 1/2 dl och vänd ner i smeten tillsammans med mjölet.