Du behöver

  • 3 dl grahamsmjöl
  • 7 dl vatten 5 + 2 dl
  • 50 g jäst
  • 0.5 dl rapsolja
  • 2 tsk salt
  • 1 msk sirap mörk
  • 11.5 dl vetemjöl
  • 1 dl riven ost
  • 3 msk solroskärnor

Pensla med:

ägg

Garnera med:

riven ost
solroskärnor

Ugn: 250°

Gör så här

1
Häll mjölet i en stor skål och koka upp vattnet. Häll det varmt över mjölet och rör om så att det blir en gröt. Låt svalna till 37°, ca 1 timme.

2
Smula jästen i en liten skål och värm 2 dl vatten till 37°. Häll det över jästen och rör tills den lösts upp. Häll ner i skålen med det skållade mjölet och blanda väl. Tillsätt olja, salt, sirap och det mesta av mjölet, och arbeta degen tills den släpper skålens kant. Låt jäsa övertäckt i 45 minuter.

3
Ta upp degen på mjölat bakbord och dela den i två bitar. Arbeta in ost i den ena och solroskärnor i den andra.

4
Rulla ut längder och skär varje i 10 bitar. Rulla bullar och lägg på en plåt med bakplåtspapper. Låt jäsa övertäckta i 30 minuter. Pensla med uppvispat ägg och strö på ost och solroskärnor. Grädda mitt i ugnen ca 15 minuter.