Du behöver

  • 1 kg laxfilé av mittbiten
  • 1 st dill knippa
  • 4 msk salt
  • 3 msk strösocker
  • 2 tsk vitpepparkorn grovstött
  • 1 msk dillfrö

Hovmästarsås:

1 msk dijonsenap
1 msk senap söt
1 msk äppelcidervinäger
2 msk strösocker
1.25 dl rapsolja eller majsolja
1 krm salt
0.5 krm nymald vitpeppar
0.5 dl hackad dill

Dekorera med:

citronskivor dill

Gör så här

1
Ta bort alla ben från fisken. Plocka dillen från stjälkarna och finhacka den. Blanda salt, socker, peppar, dillfrön och dill. Gnid in blandningen på fisken.

2
Lägg fisken i en fryspåse och förslut den. Lägg påsen i en form och grava fisken två dygn i kylen. Vänd fisken ett par gånger per dygn.

3
Häll bort lagen. Skär fisken i tunna skivor med en laxkniv och lägg upp på ett fat.

4
Blanda senapssorterna, vinäger och socker i en skål. Droppa ner oljan under kraftig vispning. Använd gärna elvisp eller mixerstav.

5
Smaka av med salt och peppar. Rör ner dillen. Servera såsen till laxen. Dekorera fatet med citronskivor och dillvippor.


Kommentar:
Råd från Livsmedelsverket
Fisk som ska gravas bör djupfrysas under 3 dygn före eller efter gravningen.