Du behöver

  • vetemjöl ca 780 g
  • 2 tsk salt
  • 2 msk honung
  • 2 msk olja
  • 50 g jäst
  • 5 dl vatten 37
  • 75 g valnötter

Ugn 250 grader

4 baguetter

Gör så här

1
Häll det mesta av vetemjölet, spara ca 1 dl till utbakningen, salt, honung och olja i matberedarens bunke. Smula ner jästen och tillsätt det fingervarma vattnet.

2
Bearbeta degen i ca 5 minuter, tills den släpper bunkens kant. Låt jäsa övertäckt i bunken till dubbel storlek, ca 40 minuter.

3
Ta upp degen på mjölat bakbord. Tillsätt de grovhackade valnötterna och knåda igenom degen. Dela degen i 4 delar och kavla ut varje del till en avlång platta som är ca 30 cm lång. Rulla ihop till baguetter och lägg på plåt med bakplåtpapper. Låt jäsa ca 30 minuter under bakduk.

4
Skär sneda snitt i baguetterna med en vass kniv. Grädda mitt i ugnen i 15–20 minuter, tills baguetterna fått fin färg. Spruta med vatten på baguetterna under gräddningen så att de får en frasig yta. Låt svalna på galler.