Du behöver

  • 50 g jäst
  • 4.5 dl mjölk
  • 1 dl socker
  • vetemjöl ca 16 dl
  • 125 g smör eller margarin
  • 4 st äggulor
  • 0.5 tsk salt

Fyllning:

400 g mandelmassa
2 st äggvitor

Pensling:

ägg
mandelspån

Ugn: 250°

Gör så här

1
Fördeg: Smula ner jästen i en skål. Värm 2 1/2 dl av mjölken till 37° och häll över jästen. Tillsätt 2 msk av sockret och 6 dl av mjölet och arbeta ihop till en deg. Låt jäsa övertäckt i 40 minuter.

2
Smält smöret och tillsätt resten av mjölken och låt det bli 37°. Häll det över fördegen och tillsätt resten av sockret, mjölet, äggulor och salt. Arbeta ihop till en deg och låt jäsa övertäckt i 40 minuter.

3
Riv mandelmassan och rör ihop med äggvitorna till fyllningen.

4
Dela degen i två bitar och kavla ut varje bit till en rektangel. Bred på fyllning och rulla ihop från långsidan. Skär varje del i 15 bitar och ställ med skarven ner på en plåt med bakplåtspapper. Låt jäsa övertäckta i 30 minuter.

5
Pensla med uppvispat ägg och strö på mandelspån. Grädda i 8 minuter.