Du behöver
- 50 g jäst
- 100 g smör eller margarin
- 3 dl mjölk
- 1 dl socker
- 0.5 tsk salt
- 9.5 dl vetemjöl
Fyllning:
75 g smör eller margarin
0.5 dl socker
1 msk kanel
Pensling:
ägg
pärlsocker
Ugn: 250°
Gör så här
1
Smula ner jästen i en skål. Smält smöret, tillsätt mjölk och värm till 37°. Häll lite av degspadet över jästen och rör tills jästen lösts upp. Tillsätt resten av degspadet, socker, salt och det mesta av mjölet.
2
Arbeta degen väl tills den släpper skålens kant. Låt jäsa övertäckt i 30 minuter.
3
Rör ihop rumstempererat smör, socker och kanel till fyllningen.
4
Ta upp degen och kavla ut den till en kaka som är 60×40 cm. Bred på fyllningen och vik kakan dubbel på längden.
5
Skär längden i 2 cm breda remsor och snurra ihop till knutar. Lägg på plåt med bakplåtspapper och låt jäsa övertäckta i 30 minuter.
6
Pensla med uppvispat ägg och strö på pärlsocker. Grädda mitt i ugnen i 8 minuter.