Du behöver

  • 2.5 dl vatten
  • 0.5 dl rapsolja alternativt smör-
  • 25 g jäst
  • 1 tsk kardemummakärnor
  • 0.5 msk råsocker strö- alternativt sötningsmedel strö-
  • 0.25 tsk salt
  • 2.5 dl havregryn
  • 0.25 tsk hjorthornssalt
  • 5 dl vetemjöl

Ugn: 250°

Det här behövs till 36 skorpor:

Gör så här

1
Värm degspadet till fingervärme (37°). Smula ner jästen och rör ut den med degspadet. Tillsätt stött kardemumma, socker, salt samt havregryn blandat med hjorthornssalt. Arbeta in det mesta av mjölet.

2
Låt degen jäsa övertäckt i drygt 30 minuter. Arbeta ihop degen med några kraftiga tag efter jäsningen och tillsätt sparsamt med mjöl, bara så mycket att du kan baka ut degen.

3
Dela degen i två delar och forma varje del till en längd. Skär varje längd i 9 bitar och forma till släta bullar. Lägg över bullarna på en plåt med bakplåtspapper och låt bullarna jäsa i ca 25 minuter. Grädda mitt i ugnen i 7–8 minuter.

4
Låt bullarna svalna i 15 minuter och dela dem sedan med en gaffel så att ytan blir porös. Lägg tillbaks bullhalvorna på plåten och grädda dem i ca 5 minuter, så att de får fin färg. Stäng av värmen och torka skorporna i drygt 2 timmar med ugnsluckan eller ventilen på glänt.