Du behöver
- 2.5 dl vatten
- 0.5 dl rapsolja alternativt smör-
- 25 g jäst
- 1 tsk kardemummakärnor
- 0.5 msk råsocker strö- alternativt sötningsmedel strö-
- 0.25 tsk salt
- 2.5 dl havregryn
- 0.25 tsk hjorthornssalt
- 5 dl vetemjöl
Ugn: 250°
Det här behövs till 36 skorpor:
Gör så här
1
Värm degspadet till fingervärme (37°). Smula ner jästen och rör ut den med degspadet. Tillsätt stött kardemumma, socker, salt samt havregryn blandat med hjorthornssalt. Arbeta in det mesta av mjölet.
2
Låt degen jäsa övertäckt i drygt 30 minuter. Arbeta ihop degen med några kraftiga tag efter jäsningen och tillsätt sparsamt med mjöl, bara så mycket att du kan baka ut degen.
3
Dela degen i två delar och forma varje del till en längd. Skär varje längd i 9 bitar och forma till släta bullar. Lägg över bullarna på en plåt med bakplåtspapper och låt bullarna jäsa i ca 25 minuter. Grädda mitt i ugnen i 7–8 minuter.
4
Låt bullarna svalna i 15 minuter och dela dem sedan med en gaffel så att ytan blir porös. Lägg tillbaks bullhalvorna på plåten och grädda dem i ca 5 minuter, så att de får fin färg. Stäng av värmen och torka skorporna i drygt 2 timmar med ugnsluckan eller ventilen på glänt.