Du behöver
- 100 g smör eller margarin
- 1.5 msk socker
- 1 st ägg
- 1 dl mjölk
- 25 g jäst
- vetemjöl ca 5 dl
Fyllning:
100 g smör eller margarin
0.5 dl farinsocker
2 msk kanel
1 st äpple
Pensling:
ägg
Glasyr:
2 dl florsocker
1 msk vatten
Ugn: 250°
Gör så här
1
Rör smör, socker och ägg poröst. Värm mjölken till 37° och rör ut jästen i mjölken. Häll över degspadet i ägg- smör- och sockerblandningen. Tillsätt mjöl och arbeta ihop till en deg. Låt jäsa övertäckt i 30 minuter.
2
Rör ihop rumstempererat smör, farinsocker, kanel och hackat äpple till fyllningen.
3
Ta upp degen och dela den i två bitar. Kavla ut varje bit till runda kakor och dela varje i 8 snibbar. Lägg på en klick fyllning och rulla ihop från breda sidan.
4
Lägg gifflarna med skarven ner på plåt med bakplåtspapper och låt jäsa övertäckta i 30 minuter. Pensla med uppvispat ägg och grädda i 8 minuter.
5
Rör ihop florsocker och vatten och glasera de avsvalnade gifflarna.