Du behöver

  • 100 g smör eller margarin
  • 1.5 msk socker
  • 1 st ägg
  • 1 dl mjölk
  • 25 g jäst
  • vetemjöl ca 5 dl

Fyllning:

100 g smör eller margarin
0.5 dl farinsocker
2 msk kanel
1 st äpple

Pensling:

ägg

Glasyr:

2 dl florsocker
1 msk vatten

Ugn: 250°

Gör så här

1
Rör smör, socker och ägg poröst. Värm mjölken till 37° och rör ut jästen i mjölken. Häll över degspadet i ägg- smör- och sockerblandningen. Tillsätt mjöl och arbeta ihop till en deg. Låt jäsa övertäckt i 30 minuter.

2
Rör ihop rumstempererat smör, farinsocker, kanel och hackat äpple till fyllningen.

3
Ta upp degen och dela den i två bitar. Kavla ut varje bit till runda kakor och dela varje i 8 snibbar. Lägg på en klick fyllning och rulla ihop från breda sidan.

4
Lägg gifflarna med skarven ner på plåt med bakplåtspapper och låt jäsa övertäckta i 30 minuter. Pensla med uppvispat ägg och grädda i 8 minuter.

5
Rör ihop florsocker och vatten och glasera de avsvalnade gifflarna.