Du behöver
- 1 pkt jäst
- 5 dl lättmjölk
- 50 g smör eller margarin
- 1 st ägg
- 1 msk honung
- 1 tsk salt
- 1/2-1 tsk pomeransskal
- 2 dl vetekli
- 8 dl rågmjöl (rågsikt)
- vetemjöl
Gör så här
1
Smält smöret, tillsätt mjölken och värm till 37º. Lös upp jästen i lite av degspadet. och tillsätt resten av degspadet. Häll i vetekli och hälften av rågmjölet och arbeta i hop det.
2
Tillsätt ägg, kryddor, och honung och resten av mjölet i omgångar. Degen ska inte vara för fast. Låt degen jäsa övertäckt i 30 minuter. Ta upp degen på mjölat bakbord och knåda degen. Dela degen i fyra bitar och forma till runda kakor. Nagga brödkakorna.
3
Låt brödkakorna jäsa övertäckta i 25–30 minuter på bakplåt. Grädda i 225º ugn i ca 15–20 minuter. Pensla bröden med hett vatten. Smaklig fika.