Du behöver
- 5 dl vatten
- 2 msk rapsolja
- 1 pkt jäst (50 g)
- 1 st kesella (250g)
- 1 tsk salt
- 3 dl havrekli
- 5 dl grahamsmjöl
- 4 dl vetemjöl
Till pensling:
vatten och havrekli
Ugn: 225°
Gör så här
1
Värm degspadet till fingervärme. Smula ner jästen och rör ut med degspadet.
2
Tillsätt kesella, salt, havrekli, grahamsmjöl och hälften av vetemjölet.
3
Arbeta degen väl och låt den jäsa övertäckt i bunken i 30–40 minuter.
4
Tillsätt det resterande mjölet i omgångar medan du arbetar ihop degen.
5
Skrapa ned degen på mjölat bord och baka ut och dela degen i tre delar. Rulla ut varje del till en längd och dela den i 8–9 bitar. Forma till avlånga bullar och lägg dem på en plåt med bakplåtspapper. Låt jäsa övertäckta i ca 30 minuter.
6
Pensla bullarna med vatten och strö på lite havrekli. Grädda bullarna mitt i ugnen i 12–15 minuter. Bullarna kan frysas.