Du behöver

  • 5 dl vatten
  • 2 msk rapsolja
  • 1 pkt jäst (50 g)
  • 1 st kesella (250g)
  • 1 tsk salt
  • 3 dl havrekli
  • 5 dl grahamsmjöl
  • 4 dl vetemjöl

Till pensling:

vatten och havrekli

Ugn: 225°

Gör så här

1
Värm degspadet till fingervärme. Smula ner jästen och rör ut med degspadet.

2
Tillsätt kesella, salt, havrekli, grahamsmjöl och hälften av vetemjölet.

3
Arbeta degen väl och låt den jäsa övertäckt i bunken i 30–40 minuter.

4
Tillsätt det resterande mjölet i omgångar medan du arbetar ihop degen.

5
Skrapa ned degen på mjölat bord och baka ut och dela degen i tre delar. Rulla ut varje del till en längd och dela den i 8–9 bitar. Forma till avlånga bullar och lägg dem på en plåt med bakplåtspapper. Låt jäsa övertäckta i ca 30 minuter.

6
Pensla bullarna med vatten och strö på lite havrekli. Grädda bullarna mitt i ugnen i 12–15 minuter. Bullarna kan frysas.