Du behöver

  • 50 g jäst (1 pkt)
  • 150 g smör eller margarin
  • 5 dl mjölk
  • 1 st ägg
  • 0.5 tsk salt
  • 1 dl sirap vit
  • 15 dl vetemjöl

Fyllning:

100 g smör eller margarin
1 dl strösocker
1 msk vaniljsocker med äkta vanilj

Pensling:

smält smör
socker

Ugn: 250°

Gör så här

1
Smula jästen i en skål. Smält smöret och tillsätt mjölken, värm till 37°. Lös jästen i lite av degspadet. Tillsätt ägg, salt, sirap och det mesta av mjölet. Arbeta degen väl tills den släpper skålens kant. Låt jäsa övertäckt i 30 minuter.

2
Rör ihop smör, socker och vaniljsocker till fyllningen. Ta upp degen och dela den i två bitar. Kavla ut varje bit till en rektangel.

3
Bred på fyllningen och vik degen dubbel. Skär i 1 1/2 cm breda bitar och skär ett snitt nästan igenom i mitten.

4
Snurra remsorna till knutar och lägg på en plåt med bakpapper. Låt jäsa i 30 minuter. Grädda sedan i 8 minuter mitt i ugnen. Strax före serveringen penslas bullarna med smält smör och doppas i socker.