Du behöver

  • 5 dl vetemjöl
  • 0.5 dl strösocker
  • 0.5 tsk salt
  • 1 st apelsin rivet skal
  • 150 g smör
  • 1 st ägg
  • 0.5 pkt jäst 25 g
  • 3 msk vatten 37

Fyllning:

50 g smör mjukt
100 g mandelmassa riven
2 tsk vaniljsocker
2 msk apelsinlikör färskpressad
350 g jordgubbar
0.5 dl gelésocker multi

Ugn: 225°

Det här behövs till 10 bitar:

Gör så här

1
Mät upp vetemjöl, strösocker, salt, apelsinskal och smör i bitar i matberedaren med kniven monterad. Kör till en smulig massa.

2
Tillsätt ägget och jästen utrörd med vattnet i en liten skål. Kör i 30 sekunder tills du får en smidig degboll. Låt degen jäsa, ca 30 minuter i skålen.

3
Ta upp degen och lägg den på ett bakplåtpapper. Kavla ut den till en rund kaka, ca 25 cm i diameter. Vik upp en kant, ca 1 cm bred, runt kakan. För över kakan och bakplåtspappret på en plåt.

4
Rör samman smör, mandelmassa, vaniljsocker och apelsinlikör. Bred ut fyllningen på kakan.

5
Skiva jordgubbarna och lägg dem i ett mönster, lite omlott över kakan. Strö över gelésockret och grädda kakan mitt i ugnen, ca 12 minuter. Låt kakan svalna en aning och skär den sedan i bitar och servera.


Kommentar:
Mjöla kaveln ordentligt så att inte degen fastnar.