Du behöver
- 2 dl grädde
- 2 dl ljus sirap eller mörk sirap
- 2 dl socker
- 1 dl majsolja
Det här behövs till en plåt:
Gör så här
1
Ta en högkantad kastrull med bred botten. Sätt spisen på högsta värmen och häll i grädden och sockret. Låt detta koka upp under konstant omrörning, och tillsätt sedan sirapen snabbt. Blanda noga och rör runt hela tiden, men inte för fort, då blir det för mycket luftbubblor i det färdiga resultatet.
2
När detta sjudit i ca 10-12 min, testa med kulprovet om det är hårt nog. Koka tills du får en hård karamell i vattnet. När det är klart skall det hällas ut över en plåt med bakplåtspapper som är täckt med majsolja, pensla gärna ut oljan så att det blir ett jämt lager, på det sättet fastnar inte kolan i pappret när det stelnat. Se till att den flytande kolan lägger sig i ett så jämt lager som möjligt, men akta så du inte bränner dig, det är extremt varmt.
3
Efter ca 20-30 min bör det vara såpass svalt att man kan ta i det, men inte för hårt, för att man ska kunna skära det i små rutor. Skär inte för stora bitar, bara, det är svårt att tugga. Låt stå tills det svalnat helt. Klart!