Du behöver
- 50 g jäst
- 2 dl mjölk
- 3 dl vatten
- 2 msk olivolja
- 2 tsk salt
- 1 msk honung
- vetemjöl ca 12 dl special
Fyllning:
1.5 dl oliver gröna med pimento
150 g mozzarella
1 dl basilika strimlad
Pensling:
vatten flingsalt
Ugn: 250°, 200°
Gör så här
1
Smula jästen i en skål. Värm mjölk och vatten till 37° och rör ut jästen i lite av degvätskan. Tillsätt resten av degvätskan.
2
Tillsätt olja, salt, honung och det mesta av mjölet. Arbeta degen kraftigt tills den släpper skålens kant. Låt jäsa övertäckt i 45 minuter.
3
Ta upp degen och dela den i två bitar. Kavla ut varje bit till en platta. Strö över hackade oliver, hackad mozzarella och basilika.
4
Rulla ihop och lägg med skarven ned på en plåt med bakplåtspapper. Forma kransar och låt jäsa i 30 minuter
5
Skär några snitt med en vass kniv. Pensla med vatten och strö över salt. Grädda i 10 minuter. Sänk värmen till 200° och grädda i 20 minuter till.
Baka ut som avlånga bröd istället för kransar. Värm gärna i ugn före servering eftersom det är extra gott ljummet.