Du behöver

  • 1 dl färska örter t ex basilika, timjan, oregano och rosmarin
  • 3 dl fullkornsvetemjöl ljust & milt, Kungsörnen
  • 100 g smör
  • 1 msk vatten

Fyllning:

150 g fetaost tärnad
125 g minimozzarella
1 st selleri i bitar

Äggstanning:

4 st ägg medelstora
2 dl örter lätt crème fraiche franska
salt svartpeppar

Dekoration:

1 dl svarta oliver urkärnade
1 st rädisor halverade
1 st päron urkärnat, i tunna klyftor
oregano färsk och timjan

Ugn: 225º

Det här behövs till en pajform, ca 24 cm i diameter:

Gör så här

1
Lägg örterna i skålen till matberedaren. Mät upp mjölet och lägg i skålen. Mixa sönder örterna med mjölet. Lägg i smöret i bitar och kör till en smulig massa. Tillsätt vattnet och kör tills en degboll bildats.

2
Ta upp bollen och tryck ut i pajformen. Plasta och låt stå i kylen 30 minuter.

3
Nagga bottnen med en gaffel och förgrädda pajskalet, ca 10 minuter i nedre delen av ugnen.

4
Fördela fetaost, minimozzarellor och selleri i botten på formen. Vispa samman ägg, crème fraiche, salt och peppar. Häll blandningen över fyllningen.

5
Grädda pajen i mitten av ugnen, ca 25 minuter. Dekorera med svarta oliver, rädisor, tunna päronklyftor samt färsk oregano och timjan.


Kommentar:
Om pajskalet blåser upp under förgräddningen – ta ut formen och picka hål i blåsan med en kniv så lägger den sig ner. Fortsätt gräddningen tiden ut.