Du behöver
- 2.5 dl lättmjölk alternativt mjölkersättning exempelvis havredryck
- 0.5 dl flytande fett eller rapsolja
- 0.5 pkt jäst (25 g)
- 0.5 dl råsocker eller lättströ
- 0.5 krm salt
- 6 dl fullkornsvetemjöl
Att lägga ovanpå:
250 g blåbär (bären ska vara tinade och avrunna)
1.5 dl fiberhavregryn
0.5 dl fett flytande alternativt rapsolja
0.5 dl lättströ alternativt råsocker strö-
Ugn: 225°
Gör så här
1
Smörj en liten långpanna 20×30 cm och täck bottnen med bakplåtspapper.
2
Värm degspadet till 37° och rör ut den smulade jästen med detta.
3
Tillsätt socker, salt och det mesta av mjölet. Arbeta till en smidig deg. Ta mer mjöl om det behövs.
4
Skrapa ned degen på mjölat bord och kavla ut den till formens storlek. Flytta degen till formen och låt jäsa under bakduk i 45 minuter.
5
Strö bären över degen. Blanda samman havregryn, fett och sötningsmedel. Fördela havremassan ovanpå bären och skjut in formen mitt i ugnen.
6
Grädda kakan ca 15 minuter och låt svalna innan du skär upp i rutor. Kakan kan frysas.