Du behöver

  • 2.5 dl lättmjölk alternativt mjölkersättning exempelvis havredryck
  • 0.5 dl flytande fett eller rapsolja
  • 0.5 pkt jäst (25 g)
  • 0.5 dl råsocker eller lättströ
  • 0.5 krm salt
  • 6 dl fullkornsvetemjöl

Att lägga ovanpå:

250 g blåbär (bären ska vara tinade och avrunna)
1.5 dl fiberhavregryn
0.5 dl fett flytande alternativt rapsolja
0.5 dl lättströ alternativt råsocker strö-

Ugn: 225°

Gör så här

1
Smörj en liten långpanna 20×30 cm och täck bottnen med bakplåtspapper.

2
Värm degspadet till 37° och rör ut den smulade jästen med detta.

3
Tillsätt socker, salt och det mesta av mjölet. Arbeta till en smidig deg. Ta mer mjöl om det behövs.

4
Skrapa ned degen på mjölat bord och kavla ut den till formens storlek. Flytta degen till formen och låt jäsa under bakduk i 45 minuter.

5
Strö bären över degen. Blanda samman havregryn, fett och sötningsmedel. Fördela havremassan ovanpå bären och skjut in formen mitt i ugnen.

6
Grädda kakan ca 15 minuter och låt svalna innan du skär upp i rutor. Kakan kan frysas.