Du behöver
- 1 st gul lök finhackad
- 1 st vitlöksklyfta hackad
- 1 st saffran 1
- olivolja eller matolja
- 1 dl vitt vin
- 5 dl hummerfond hummerbuljong alt 2 msk koncentrerad + 3 dl vatten
- 3 dl mjölk 3 %
- 1 dl vispgrÀdde 40 %
- salt peppar
- 5 st potatis
- 2 st morötter
- 1 st palsternacka
- 7 st salladslök eller sticklök
- 125 g sockerÀrter
- 300 g lax i bitar
- 300 g fisk t ex torsk i bitar
- 150 g blÄmusslor kokta
- 100 g rÀkor skalade
- salt peppar
- dill
Det hÀr behövs till 4 port:
Gör sÄ hÀr
1
FrÀs lök, vitlök och saffran i lite olja. HÀll pÄ vinet och dÀrefter hummerbuljongen. Koka ihop, reducera, ca 5 minuter. TillsÀtt sedan mjölk och grÀdde. LÄt koka ihop och smaka av med salt och peppar.
2
Skala potatisen och koka för sig i lÀttsaltat vatten. Skala morötter och palsternacka och skÀr ner i mindre bitar. FörvÀll dessa i saltat vatten nÄgra minuter, sÄ att de blir lite mjuka. SkÀr sticklöken och sockerÀrterna i mindre bitar.
3
LÀgg försiktigt ner fisken i grytan. LÄt sjuda 2 minuter, vÀnd ner morot och palsternacka, sticklök och sockerÀrter. LÀgg upp i djupa tallrikar med potatis i botten, fördela musslor och rÀkor runt om. Garnera gÀrna med nÄgra dillkvistar.









































