Du behöver

  • 1 st gul lök finhackad
  • 1 st vitlöksklyfta hackad
  • 1 st saffran 1
  • olivolja eller matolja
  • 1 dl vitt vin
  • 5 dl hummerfond hummerbuljong alt 2 msk koncentrerad + 3 dl vatten
  • 3 dl mjölk 3 %
  • 1 dl vispgrĂ€dde 40 %
  • salt peppar
  • 5 st potatis
  • 2 st morötter
  • 1 st palsternacka
  • 7 st salladslök eller sticklök
  • 125 g sockerĂ€rter
  • 300 g lax i bitar
  • 300 g fisk t ex torsk i bitar
  • 150 g blĂ„musslor kokta
  • 100 g rĂ€kor skalade
  • salt peppar
  • dill

Det hÀr behövs till 4 port:

Gör sÄ hÀr

1
FrÀs lök, vitlök och saffran i lite olja. HÀll pÄ vinet och dÀrefter hummerbuljongen. Koka ihop, reducera, ca 5 minuter. TillsÀtt sedan mjölk och grÀdde. LÄt koka ihop och smaka av med salt och peppar.

2
Skala potatisen och koka för sig i lÀttsaltat vatten. Skala morötter och palsternacka och skÀr ner i mindre bitar. FörvÀll dessa i saltat vatten nÄgra minuter, sÄ att de blir lite mjuka. SkÀr sticklöken och sockerÀrterna i mindre bitar.

3
LÀgg försiktigt ner fisken i grytan. LÄt sjuda 2 minuter, vÀnd ner morot och palsternacka, sticklök och sockerÀrter. LÀgg upp i djupa tallrikar med potatis i botten, fördela musslor och rÀkor runt om. Garnera gÀrna med nÄgra dillkvistar.