Du behöver
- 1 st gul lök finhackad
- 1 st vitlöksklyfta hackad
- 1 st saffran 1
- olivolja eller matolja
- 1 dl vitt vin
- 5 dl hummerfond hummerbuljong alt 2 msk koncentrerad + 3 dl vatten
- 3 dl mjölk 3 %
- 1 dl vispgrädde 40 %
- salt peppar
- 5 st potatis
- 2 st morötter
- 1 st palsternacka
- 7 st salladslök eller sticklök
- 125 g sockerärter
- 300 g lax i bitar
- 300 g fisk t ex torsk i bitar
- 150 g blåmusslor kokta
- 100 g räkor skalade
- salt peppar
- dill
Det här behövs till 4 port:
Gör så här
1
Fräs lök, vitlök och saffran i lite olja. Häll på vinet och därefter hummerbuljongen. Koka ihop, reducera, ca 5 minuter. Tillsätt sedan mjölk och grädde. Låt koka ihop och smaka av med salt och peppar.
2
Skala potatisen och koka för sig i lättsaltat vatten. Skala morötter och palsternacka och skär ner i mindre bitar. Förväll dessa i saltat vatten några minuter, så att de blir lite mjuka. Skär sticklöken och sockerärterna i mindre bitar.
3
Lägg försiktigt ner fisken i grytan. Låt sjuda 2 minuter, vänd ner morot och palsternacka, sticklök och sockerärter. Lägg upp i djupa tallrikar med potatis i botten, fördela musslor och räkor runt om. Garnera gärna med några dillkvistar.