Du behöver

  • 4 st päron
  • 1 st vaniljstång
  • 3 dl rödvin
  • 1.5 dl strösocker

Sabayonne:

2 st äggulor
0.5 dl strösocker
1 dl marsalavin eller vitt sött vin
1 msk citron opressad saft
1 st gelatinblad blötlagt
1 dl grädde vispad

Dekoration:

färsk mynta

Det här behövs till 4 port:

Gör så här

1
Skala och halvera päronen. Kärna ur dem med kuljärn.

2
Snitta vaniljstången på längden och skrapa ur fröna med knivspetsen. Lägg frön och vaniljstång i en gryta. Tillsätt rödvin och strösocker. Koka upp och ställ ner päronen. Låt dem sjuda tills de blir mjuka, ca 10 minuter. Känn efter med sticka.

3
Lägg äggulor, strösocker, marsalavin och citronsaft i en rostfri bunke. Sätt ner bunken i en kastrull med sjudande vatten och vispa oavbrutet tills såsen börjar tjockna, vid ca 65º. Kontrollera med hushållstermometer.

4
Tillsätt urkramat gelatinblad och vispa en stund till. Låt såsen kallna.

5
Tillsätt grädden och vispa kraftigt. Servera crèmen till päronen. Skär dem i smala skivor som håller ihop vid blomfästet. Dekorera med mynta.