Du behöver
- 4 st päron
- 1 st vaniljstång
- 3 dl rödvin
- 1.5 dl strösocker
Sabayonne:
2 st äggulor
0.5 dl strösocker
1 dl marsalavin eller vitt sött vin
1 msk citron opressad saft
1 st gelatinblad blötlagt
1 dl grädde vispad
Dekoration:
färsk mynta
Det här behövs till 4 port:
Gör så här
1
Skala och halvera päronen. Kärna ur dem med kuljärn.
2
Snitta vaniljstången på längden och skrapa ur fröna med knivspetsen. Lägg frön och vaniljstång i en gryta. Tillsätt rödvin och strösocker. Koka upp och ställ ner päronen. Låt dem sjuda tills de blir mjuka, ca 10 minuter. Känn efter med sticka.
3
Lägg äggulor, strösocker, marsalavin och citronsaft i en rostfri bunke. Sätt ner bunken i en kastrull med sjudande vatten och vispa oavbrutet tills såsen börjar tjockna, vid ca 65º. Kontrollera med hushållstermometer.
4
Tillsätt urkramat gelatinblad och vispa en stund till. Låt såsen kallna.
5
Tillsätt grädden och vispa kraftigt. Servera crèmen till päronen. Skär dem i smala skivor som håller ihop vid blomfästet. Dekorera med mynta.