Du behöver

Till fonden:

räkskal från 1 kg räkor
kräftor kräftskal från 8
krabbklor skalet från 4 klor
0.5 st fänkål
0.5 st purjolök
2 st morötter skalade, i bitar
1 st palsternacka skalad, i bitar
2 st stjälkar selleri
4 dl vatten
4 dl vitt vin
2 msk tomatpuré

Till soppan:

2 msk konjak
2 dl grädde
salt svartpeppar
kajennpeppar
8 st råa havskräftstjärtar
100 g räkor skalade
2 msk dill hackad
2 dl lättmjölk
paprikapulver
tandpetare

Ugn: 225º

Det här behövs till 8 port:

Gör så här

1
Lägg skaldjursskalen i en långpanna. Rosta skalen lätt i mitten av ugnen, ca 15 minuter. Rör om då och då.

2
Lägg skalen i en stor gryta och tillsätt fänkål, purjolök, morötter, palsternacka, selleri, vatten, vitt vin och tomatpuré. Låt grytan koka upp och sedan koka på lägre värme, ca 30-40 minuter.

3
Sila av buljongen i en annan gryta och koka ihop den (reducera) så att cirka 3/4 återstår.

4
Smaka av soppan med konjak, grädde, salt, svartpeppar och kajennpeppar. Dela kräftstjärtarna och fördela dem i 8 små glas tillsammans med räkorna och dillen. Spara 8 räkor för dekoration. Häll den varma soppan över skaldjuren.

5
Värm mjölken och vispa den till tjockt skum. Skeda skummet över soppan. Strö lite paprikapulver på skummet. Trä tandpetare genom räkorna och lägg dem på kanten av glaset. Servera med ljumma minibriocher.